Hvordan inkludere i amatørteater?

NRT ønsker at teatergrupper skal inkludere enda fler fra sitt lokalsamfunn. Lag et fellesprosjekt der alle i teatergruppa er enige om. Å inkludere en person er bedre enn ingen, men mange er bra. Det krever vilje, og det vil bli utfordrende. Hvorfor inkludere? Fordi der er viktig og gøy, og det gir dobbelte tilbake.

Gjør valget om: 

Hvem, hvorfor og hvordan! Vil dere ha nye i gruppa, fler i chewet eller mer publikum?

1. Tenk på usynlige barrierer: 

Prøv neste gang å rett markedsføringen til noen utenfor deres eksisterende publikum. Hvordan nå nye grupper fysisk og på hvilken plattform. Tenk anderledes og få et nytt publikum. Må det være mer felles aktivitet rundt forestillingen? Må dere komme til publikum, eller er billetter, sted, språk m.m. en barriere?

2. Utvid din teatererfaring:

Se på valg av teaterform/teknikk, manus, musikk- og danseform i produksjonen. Er deres nåværende rekrutteringmetode eksluderende uten at dere vet det? Må dere alltid spille på kulturhuset eller sette opp samme type stykke? Om dere velger det: må dere alltid følge de samme rammene? Må dere bruke de samme folkene uten å be med nye med ukjent inspirende kunnskap?

3. På lik linje

Vil dere ha med få eller mange nye – på lik linje som dere? Tilpass teateret til nye medlemmer eller frivillige deltagere i chewet. Alle skal føle seg inkludert fra dere tar kontakt til slutt. Det kan settes krav: «God musikalsk, gammel eller særs interessert i litteratur/dramatikk». Det er kanskje «den med et ben eller en grønn mann fra mars». Kanskje dere tørr å utfordre gruppa på et felles samarbeid med en anderledes utøvere i nærmiljøet, langt fra deres kulturelle ståsted eller form.

4. Bruk det nettverket dere har allerede:

Det finnes et nettverk i naboer, venner, foreldre på skolen, på jobben m.m. Dere sitter allerede på et nettverk, og det er «gull verd». SPØR, BLI MED! Det å snakke direkte med en person har en helt annen personlig effekt enn allmenne skriftlige forespørsler. Dere får enten ett nei eller ett ja, og begge svar er greit. De er sett!

5. Finn felles arenaer lokalt:

Avslutninger, 17 mai. på skolen, kulturuker, byfest, dager for «det ene og andre» kan være en nøytral arene for å inkludere og lage et fellesprosjekt. Men gjør det med hele hjerte og ikke som et oppdrag. Det er lov å ikke være klar for dette.

Inkludering er en måte å tenke på i et nytt lite eller stort teaterprosjekt. Det er utfordrende, og vil rokker ved gitte sanheter i dere amatørteatergruppe.

Det er alltid en utfordring i en teatergruppe med gamle og nye medlemmer: Alle ønsker å bli sett, alle vil møte mennesker de vil henge med, og alle vil gjør det de elsker sammen med andre som elsker det samme.