Retningslinjer for strømming

Idretten har nye retningslinjer for strømming av idrett for barne- og ungde. Det en en god påminner for amatørteaterfeltet.

I juni kom retningslinjer for strømming av barne- og ungdomsidretten. I amatørteater strømmes og filmes forestillinger og deler av prøver. 

Retningslinjene i idretten er et ønske om en tilstramning av dagens praksis der barn og unge i stadig større utstrekning eksponeres for ukontrollert filming og distribusjon, langt ned i aldersgrupper. Aktører og chew filmes formelt av teatergruppen, men også uformelt av ledere, aktører, publikum og foreldre.

Det er viktig å sikre at strømmingen skjer innenfor rammene av gjeldende lovgivning, særlig personvernregelverket. Det er viktig å ivareta barn og unge med beskyttelsesbehov, og redusere konsekvenser ved at barn og unge eksponeres i sårbare situasjoner.

Retningslinjene i idretten er ment får å få strømming av barne- og unge inn i mer kontrollerte former, og å redusere ulovlig filming og distribusjon.

Viken Teaterråd har tatt ut de overordnede prinsippene i retningslinjene til idretten som en veiviser og til ettertanke for amatørteatergrupper:

  • Det skal ikke strømmes fra aldersklasser under 15 år, eller om det deltar utøvere under fylte 13 år.
  • Filmingen skal ha fokus på aktivitet og ikke på enkeltutøvere.
  • Det stilles krav til informasjon og bruk av felles reservasjon- og samtykkeløsning.
  • Det skal ikke lagres eller distribueres filmer i sosiale medier og andre åpne kanaler uten samtykke og informasjon om det.

Amatørteater har ennå ikke veiledere og materiell om strømming og filming, men Viken Teaterråd er på saken. Tenk på hvordan dette gjøres på barneskoler. De har retningslinjer og samtykkeerklæringer det kan være lurt å se på, selv om de er strengere enn dagens praksis i teater.

En forestilling er en offentlig visning der de medvirkede er klar over eksponeringen inn i diverse mediaer, men det er ikke de medvirkende i en garderoben eller i en prøvesal. Diskuter i gruppa og styret hva som er ok for dine medlemmer og foreldre.